Ortodontia se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor si a rapoartelor dintre acestia dar si a rapoartelor dintre oasele maxilare.
Este foarte important sa se corecteze pozitia dintilor nu numai din motive estetice ci si functionale. Dintii inghesuiti nu pot fi igenizati corect si in timp se cariaza sau apar probleme parodontale. Rapoartele incorecte intre cele doua arcade provoaca tulburari care se manifesta prin oboseala musculara si dureri la mestecat.
Tratamentul ortodontic poate fi realizat la orice varsta, dar este mult mai eficient la copii si adolescenti in perioada de crestere de aceea este recomandat un cosult de specialitate in jurul varstei de 10-12 ani. Insa si adultii pot beneficia de tratament ortodontic. In functie de tipul anomaliei prezente si de varsta pacientului tratamentul ortodontic poate varia de la cateva luni la cativa ani.
Exista 2 tipuri de aparate: mobile si fixe
Aparatele mobile sunt indicate la copii avand dezavantajul ca succesul tratamentului depinde de vointa copilului de a purta aparatul.
Aparatele fixe sunt alcatuite din bracheti aplicate pe fiecare dinte si o succesiune de arcuri ce asigura alinierea dintilor. Aceste bracheti pot fi metalici sau ceramici alternative pentru cei care nu vor ca aparatele sa fie vizibile.
Fiecare aparat ortodontic necesita sedinte la un anumit interval de timp stabilite de medic pentru urmarirea tratamentului si activarea aparatului.