Boala parodontala este o problema dentara frecventa care poate duce la pierderea dintilor la populatia adulta. Tesutul parodontal inveleste radacina dintelui si reprezinta interfata dintre dinte si os. In acelasi timp formeaza o bariera de protectie impotriva diversilor factori din mediu din cavitatea bucala.
Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii sub forma de placa bacteriana sau tartru. Cu toate ca placa microbiana este principala cauza a bolii exista si alti factori care o favorizeaza cum ar fi: punti dentare neadaptate, obturatii dentare vechi, stresul, fumatul, anumite boli sistemice, utilizarea contraceptivelor, steroizi sau alte medicamente.
Tratarea bolii parodontale implica aproape intotdeauna vizita la medicul dentist si se asociaza adesea cu manopere chirurgicale. Obtinerea si mentinerea unui rezultat bun, necesita de multe ori o colaborare stransa intre medic si pacient si asumarea de catre cel din urma a unui comportament riguros vis-à-vis de igiena orala si aplicarea unor tratamente medicamentoase.
De multe ori in fazele incipiente ale bolii parodontale este suficienta realizarea detartrajului si periajului profesional. Ulterior se poate efectua si un chiuretaj subgingival. In fazele in care pungile parodontale depasesc 4-5 mm tratamentul de electie este cel chirurgical. Tratamentul chirurgical al bolii se completeaza obligatoriucu controale periodice. In plan secundar sunt si tratamentele antiinflamatori si vaccinurile.
Boala parodontala nu poate fi vindecata prin interventii se realizeaza stoparea din evolutie a acesteia.